[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][three_fifth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe][/three_fifth][two_fifth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

ECHIPA AUTISM MAREA NEAGRA

Capitan de echipa: YASEMIN Agi Murat

Locuri dispnibile: 0

Km alergati 2017:  870

Motto: Alerg pentru Autism Marea Neagra

[/two_fifth][three_fourth last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”20px” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/three_fourth][one_fifth last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”5px” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/one_fifth][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

 Povestea Alerg pentru Autism Marea Neagra

by Psiholog Adrian Gemanaru

A fost atat de greu sa alerg 84 km. Secretul meu ? Punga inghetata de legume mexicane pe care o puneam seara pe genunchi dupa fiecare antrenament. Primul antrenament al echipei a fost tragic. Erau cu putin cateva grade peste zero. Dupa clasica poza cu telefonul mobil pentru facebook, am inceput alergarea pe nisipul aproape inghetat.

Un carcotas m-a intrebat deunazi daca alergarea recupereaza copiii diagnosticati cu autism. I-am raspuns ca “Poate”. M-a durut intrebarea. Punea o bariera, o adevarata prapastie intre cea mai simpla forma de miscare alergarea si resursele acestor copii.

O scurta poveste: am avut sansa sa ma specializez in delfinoterapie(Turcia si Germania) pentru copiii cu dizabilitati. E o provocare, sa-ti pastrezi echilibrul intr-un bazin cu o adancime de 6 m, cu un mamifer de peste 200 kg ce trece pe langa tine in viteza. In timp ce lucram alaturi de delfin in bazin cu un copil de 5 ani cu autism, familia privea de pe margine si dadea indicatii in permanenta copilului.

Procedura de lucru era ca la sfarsitul sedintei sa invit timp de 10 minute in bazin un membru din familie. Dupa 2 saptamani de terapie familia de nemti, avea lacrimi in ochi. Cel mai bine din intreaga familie se descurcase pustiul cu autism. Isi pastra echilibrul perfect, invatase sa inoate si delfinul ii cauta prezenta. Au recunoscut ca a fost o lectie de viata cu adevarat importanta pentru ei. Era prima data cand ii recunosteau calitatile. Tatal avea fluturi in stomac, era mandru ca fiul sau se descurcase atat de bine. Reusise ceea ce niciunul dintre ei nu fusese in stare. Copilul lor era un diamant. Personal traiesc o neimplinire, sunt specialist pentru copii din alte tari, dar datorita birocratiei din Romania nu reusesc sa ofer terapia asistata cu delfini copiilor din tara mea.

Am credinta. Sunt insa momente cand simt ca divinitatea chiar a exagerat. A pus pe umerii multor familii o greutate pe care cu greu o pot intelege.

O scurta poveste: desi zilnic lucrez cu acesti copii speciali, am luat decizia ca familie sa vedem cum se comporta un astfel de copil si in afara salii de terapie. Am ales un weekend sa-l petrecem langa un copil special. Rezultatul ? Dupa aproximativ cateva ore am simtit pana la ultima nuanta ceea ce inseamna sa ai un copil cu dizabilitate. Reprosurile din priviri, bunici nemultumite in parc, fiori reci in aglomeratie sau “sfaturi binevoitoare”. Cautam aleile ferite ori zona de plaja mai putin aglomerata. Uitasem instantaneu toate recomandarile pe care le transmiteam zilnic acestor familii. Umilinta descrisa in Biblie, prin spalarea picioarelor ucenicilor este lipsita de valoare in fata sentimentelor pe care le traieste o familie ce are in mijlocul sau un copil special.

Echipa Alerg pentru Autism Marea Neagra, aduna la competitii uneori 20 de oameni, alteori mai multi . Sunt familii ce au un copil special sau ce cunosc bine o situatie asemanatoare. Alergarea este doar un motiv sa ne adunam, sa ne cunoastem si sa povestim despre ceea ce ne leaga: copiii nostri.

 Mereu am crezut in oameni. Am atins cerul de multe ori.  Romania este o tara speciala, in care descoperi mereu oameni senzationali.

   Am sa-ti spun un secret. 99% din oameni intorc capul atunci cand vad o persoana cu o dizabilitate. Nu fa asta ! Doare .

[/one_full][/fullwidth]